Bolavé svaly (diskuze strana 4)
05.08.2009 10:06:01
Ahoj holky, tak jsem po delší pauze vyrazila opět na skály (asi po roce a
půl) a jak to tak většinou bývá (u mě je to velmi častý jev :-/ ),
dneska mám pěkně namožené svaly. Ne, že bych se vůbec nehýbala, ale
prostě používám svaly jiné A jelikož potřebuju fungovat dále a nemám možnost odpočívat a
pořádně zregenerovat, potřebovala bych něco, co by mi alespoň trochu
uvolnilo od bolesti a napomohlo k regeneraci. Vím, že to chce čas, ale jsou
chvíle, kdy člověk musí vstát a pokračovat dále, třeba na přechodu hor
atd. Jaké jsou vaše zkušenosti? Používáte nějaké přípravky jako např.
Dolgit, koňská mast atd? Díky za radu!
06.08.2009 14:12:20
Ahoj Katko, moc dobře tohle znám. Ale asi jsem líná něco s sebou nosit a taky se mi nechce používat chemii, tak vždycky trpím. Při tom všem natěšení na velký výkon po nějaké přestávce holt člověk neodhadne svoje možnosti (což se nám, holky, stává často, že:-) ?), rozcvičku považuje jaksi za zbytečnou… však to známe:-) Tak vzhůru na skálu a hlavně se nenechte odradit počátečním namožením!
09.08.2009 17:15:32
Ahoj Káťo, díky za odpověď. Je to přesně, jak říkáš..natěšení,
bez rozcvičky, strečinku a pak několik dní skuhrání . Já se občas snažím
něčím mazat, ale pomůže asi opravdu jen čas. Když už píšeš o té
chemii, tak mě napadla otázka ohledně přírodních přípravků (poslední
dobou jsou přírodní a bio věci hit a já tomu také občas podlehnu). Od
jednoho maséra jsem dostala tip na konopnou mast Mentholka, ale zatím jsem
ještě nestihla vyzkoušet, a ani nevím, jak moc je to přírodní či
chemické. Máte s něším zkušenosti, holky?
17.08.2009 12:02:29
Ahoj, mazat můžeš, protahovat musíš. Na to, abys druhý den udržela v ruce alespoň kartáček na zuby je jediná věc účinná, hlavně po delší pauze v lezení, mám na sobě ozkoušené. Strečing, neodfláknutej, pořádně všechno protáhnout. Možná pak pomůže svalům i nějaký to mazání, ale bez protažení budeš určitě skučet. "-)
15.02.2010 00:51:08
Musím přidat svou trošku do mlýna (pozdě, ale přeci :) Nejdůležitější je fakt zahřátí kloubů a svalů před lezením, strečink po lezení. Zdá se to jako „ztráta“ času, ale sama mám ozkoušené, že když jsem se před a po lezení neprotahla, tak jsem druhý den nemohla udržet ani tužku ;) Během zahřátí myslím na cestu, nabuzuju se, krotím vášně… Jinak to chce fakt čas, já někdy mažu prohřívacím balzámem, jindy kostivalovou mastí; docela to funguje. Držím palce, holky. Lezení zdar! :)
17.02.2010 19:02:26
Ahoj, nikdy není pozdě je to fakt, protahovat by se mělo vždy, před a snad i po
dost často na to teda
zapomínám (anebo jsem líná a natěšená). A máš nějaké spešl cviky,
které děláš před lezením? Nebo prostě klasika strečink? Díky a hodně
zdaru
05.03.2010 21:43:39
Jsem ráda že můj příspěvek byl co k čemu :) Před jakýmkoli cvičením by se mělo tělo hlavně rozehřát – protahovat svaly ne, na to příjde čas až po „akci“, protože jsou ztuhlé a protahování pro ně na začátku není dobré. Já před lezením např. kroužím ramenama, zápěstím, zahřívám klouby kolen i kyčle (stojím, pokrčím kolena, podsadím pánev, chytnu se nad kolenama a kroužím jimi…stejný postoj, držím se na bocích a lehce narovnávám jednu nohu pak druhou – něco jak dělají břišní tanečnice). Potom zvedám kolena do výšky, poskakuju dopředu, dozadu, do strany, různě, abych tělo trochu rozpumpovala – taky není špatné švihadlo :) Potom lezu lehčí cestu, protahnu svaly na předloktí (např. si kleknu na zem položím ruce na zem tak, aby prsty směřovaly ke mě a vydržím tak 10–15 sec). Po tréninku by měl přijít vždy strečink – taky se mi někdy nechce, ale snažím se zařívat a protahovat pokaždé, žádná cesta mi ještě neutekla; i když vím jak těžké je krotit tu chuť a nadšení :) Jen pro zajímavoct – 27.unora jsem vyrazila na letošní první lezení a na skále jsem se třepala jak ratlík (a zimou to teda nebylo :D Ten strach po takové době nelezení na skále byl nepřekonatelný; snad to půjde příště líp :) Jak jste na tom vy? Lezení zdar, holky :)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.