Jak koupit správné lyžáky? - Diskuze - Diskuzní fórum o lyžování - Wild-cat.cz

Jak koupit správné lyžáky?

12.10.2009 16:01:02

ksobotkova muž

Ahoj holky, zima už se pomalu blíží a já opět přemýšlím, kde a jaké lyžařské boty koupit. Mým problémem je, že mám hodně malou nohu (vel 22–23) a nízký nárt (v podstatě celkově hubenou nohu), tudíž potřebuju velmi úzkou botu. Když přijdu do prodejny, tak boty mé kategorie (né žádné bačkory) nemají, a když už ano, tak nikdy v mé velikosti. Boty si sice můžu objednat, ale když je nemám kde vyzkoušet, je to přeci jen risk. Takže si připadám jako v uzavřeném kruhu, z kterého není cesta ven. Jaké máte zkušenosti vy? Můžete mi něco poradit, prosím, prosím, jsem zoufalá. Díky K.

12.10.2009 23:22:14

Petr Havelka - SNOW muž

Ahoj Katko, doufám, že i chlapi můžou čas od času přidat svůj komentář :-) Musím říct, že jsme na tom podobně, extrémně úzká noha a nízký nárt dělají z hledání vhodných bot dlouhodobou a středně úspěšnou činnost. Problémy mám jak u lyžáků, tak u pohorek. Jako chlap se standardní délkou nohy mám tu výhodu, že si většinu přezkáčů můžu vyzkoušet. Při úzké noze by se výběr měl ubírat směrem k těm hodně sportovním (vyšším až nejvyšším) modelům, kde bývají i užší skelety (platí víceméně u všech značek bot, zajímavé info je ve SNOW Market, které vychází vždy v půli října). Bohužel nepomůže nic než zkoušet, protože vnitřní tvary jsou u každé značky jiné, což můžu potvrdit (trvalo mi 2 roky, než jsem našel boty, které mi celkem sedí a odpovídají mé váze a schopnostem, každopádně si je ještě malinko amatérsky ladím a zmenšuju vnitřní prostor…). Chápu, že pro holky je to ještě podstatně složitější, protože v malých velikostech tyto boty bývají málo kde. Možná by ti poradili experti v diskuzi na www.snow.cz :-), kde jsou obchody s nejširším sortimentem. Já bych zkoušel značkové prodejny, případně největší odborné lyžařské obchody, které naštěstí pořád ještě existují. Držím palce! Dej pak vědět, jaks dopadla. ahoj, P.

14.10.2009 15:48:21

ksobotkova muž

Ahoj Peťo, já myslím, že jo. Přeci jen jste na ty technické věci lepší než my ;-). Díky za vyčerpávající odpověď. Určitě se pustím do zkoušení a hledání ideální boty, která padne jako ulitá, jen doufám, že ji najdu ještě před sezónou. Dá se někde zjistit, jak vysoký nárt boty mají? Díky, K.

29.10.2009 08:31:50

bery

Dobrý den, doufám že mi poradíte. Jsem muž 187 cm, 90 kg, noha 10,5 a chtěl bych si koupit lyžáky, ale mám malý problém. Mám příčně plochou nohu, sice ne nějak extrémně ale když sešlápnu tak se mi noha u malíčku roztáhne do vnější strany asi o půl cm. Při normálním chození v botách není problém ta se povolí. Ale třeba bruslit v zimě vydržím tak 20 min ak citím neskutečnou bolest v těchto místech. Když jsem skoušel lyžáky od kamaráda tak jsem měl ten samý problém. Tak bych se chtěl zeptat podle čeho mám ty boty vybírat? Jestli třeba některé značky mají širší prostor u chodidla. Nebo nějaké spec. vložky které se roztáhnou teplem a zůstanou tak? Jak postupovat při koupi? A doporučit i nějaký obchod (praha-sev.č.) ředem děkuji za včasnou odpověď Michal

29.10.2009 21:56:47

ksobotkova muž

Ahoj Michale, záleží, jak dobrý jsi lyžař a jaké lyžáky preferuješ (flexe). Obecně znamená, že čím širší lyžáky jsou, tím víc spadají do kategorie „bačkor“ a naopak, sportovnější boty bývají užší. Tím bych asi začala, a pak hledala boty v té kategorii, které budou širší (na netu tyhle parametry najdeš u každé boty). Já mám opačný problém, takže nevím, jak jsou na tom různé značky. Asi bych ti doporučila zajít k nějakému odborníkovi nebo si nechat udělat lyžáky „na míru“, koupit botu, která se dá vybrousit nebo upravit tak, jak potřebuješ. Pokud budeš vědět přesně kde botu ubrousit, není u nás problém. Aby se ten člověk podíval na tvoji nohu a řekl, kterou botu a kde upravit, to tady v Čechách myslím nikdo neumí. Je to dlouhá cesta o hledání, zkoušení, vyžaduje spoustu času, trpělivosti a někdy taky peněz. Když ale najdeš boty na míru, máš vyhráno :-) Já ji ještě nenašla, takže ti nic konkrétního bohužel neporadím. Určitě dej vedět, jak pokračuješ v hledání. A pokud bys měl ještě nějaké dotazy, tak se klidně ptej, zkusím ti lépe (konkrétněji) odpovědět. K.

03.11.2009 22:19:33

Lubos007

Ahoj Michale, pokud máš problém s klenbou, zkusil bych v první řadě vložky do bot. Dražší varianta jsou vložky udělané na míru, levnější pak tvarované sériové. Dělají je např. Já mám „sériové“ Superfeet, ale dělají je i další značky. Taková vložka by ti měla nohu podepřít tak, aby se při zatížení klenba nebortila a noha neroztahovala. Problém je, že v Česku ti při nákupu lyžáky odborně nikdo neupraví. Proto bys měl možná navštívit podologa, to je lékař, který se zabývá nohama. Ten ti určitě doporučí řešení. Pokud bude náročnější, než jen vsunutí vložky do koupené boty, doporučil bych úpravce bot v Rakousku, Švýcarsku nebo Francii. Dá se to spojit s lyžováním. Samozřejmě může hrát roli i samotná šířka boty, ale to by neměl být problém, dnes najdeš v katalozích i tento údaj a každá značka má v nabídce modely na různě široká chodidla.

16.12.2009 10:27:08

bery

Dobrý den, tak jsem konečně snad uspěl. Na podruhé-překvapivě.. Při první pokusu jsem navlékl na nohy lyžáky znažky Head na doporučení prodávajícího. Stál jsem v nich asi 10 min a musel jsem sundavat pro velkou bolest, která mi říká že to nepůjde. ři druhém pokusu v jiném obchodě mi velice šikovný a vstřícný prodávající doporučil lyžáky s extra širokým sensifitem(Salomon Mission X5) a měl pravdu. V botách jsem stál a chodil asi 35 min a nic, mohl jsem si je i dost přitáhnout a bez bolesti. Doufám že při několika strávených večerech u televize s lyžáky na noze si ještě víc zvyknou a budu mít snad pohodlí. Ohlasy po první lyžovačce přidám. Děkuji a mejte se

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Hledat v diskuzi

Články

15.10.2022

Sjednáním pojištění přes internet ušetříte

Blíží se lyžařská sezóna a pokud vám nestačí české ...
04.10.2022

Vyhřívané rukavice pro dámy – pohodlí na svahu

Omezují vás při lyžování prochladlé prsty na rukou?...
07.04.2022

Izotonické nápoje aneb nepodceňujte hydrataci během sportovního výkonu

Téměř každý, kdo pravidelně sportuje, si jistě někd...
04.02.2022

Lednové lyžování v Gasteinu – bez lidí a bez covidu

Do oblasti Gasteinertal jezdíme v tomto termínu pra...
03.12.2021

Jaké jsou trendy letošní zimy?

V každém ročním období si můžete všimnout, že na ul...
13.06.2021

Má cesta k běhání

Kristýna Chmelková se s námi podělí o svou lásku po...
Facebook